Zuid-Holland Gezondheid

hersenstichting
 De Hersenstichting deelt graag haar kennis over de werking van de hersenen en hersenaandoeningen. Organisaties kunnen lezingen over verschillende onderwerpen aanvragen.
De lezingen zijn bedoeld voor een volwassen publiek, zoals leden van vrouwenverenigingen, ouderenbonden, EHBO-verenigingen en docenten of ouders van pubers.
 
Onderwerpen van de lezingen:
 Geheugen en vergeten
Het geheugen is onmisbaar om goed te functioneren. Zonder geheugen weten we niet wie onze naasten zijn, waar we leven en wat we hebben meegemaakt in het verleden.
De lezing Geheugen en vergeten gaat over de werking van de hersenen en het geheugen. Ook besteden we aandacht aan het verschil tussen normale vergeetachtigheid en geheugenproblemen door een hersenaandoening, zoals dementie.
Hoe houd ik mijn hersenen gezond?
Onze hersenen maken ons tot wie we zijn. Maar gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend: veel mensen krijgen gedurende hun leven te maken met een hersenaandoening.
Gelukkig kunt u zelf veel doen om uw hersenen in een zo goed mogelijke conditie te houden. Zoals voldoende slaap, regelmatig bewegen en gezonde voeding.
Daarnaast is het belangrijk om de hersenen uit te blijven dagen. Tijdens deze lezing krijgt u veel concrete tips om uw hersenen zo gezond mogelijk te houden.
Hersenletsel en de gevolgen
De hersenen regelen ons gedrag en onze persoonlijkheid. Als door een hersenaandoening schade ontstaat in de hersenen kan dat grote impact hebben. Niet alleen op de getroffene, maar ook op zijn of haar omgeving.
De lezing Hersenletsel en de gevolgen gaat over de oorzaken van hersenletsel, zoals beroerte en traumatisch hersenletsel (bijvoorbeeld na een ongeluk). Vervolgens worden de gevolgen en de impact op het dagelijkse leven toegelicht en krijgt u tips hoe om te gaan met deze veranderingen.
Puberhersenen in ontwikkeling
De puberteit kan een hoop onzekerheid en verwarring met zich meebrengen. Voor pubers zelf én voor hun ouders. Het gedrag van pubers kan voor een groot deel verklaard worden door de ontwikkeling van hun hersenen.
Tijdens de lezing Puberhersenen in ontwikkeling krijgt u meer inzicht over wat er gebeurt in de hersenen van pubers, maar ook praktische tips hoe hiermee om te gaan. Deze lezing is geschikt voor ouders en docenten van pubers.
 
De lezingen worden op een locatie naar keuze gegeven. De aanvrager van de lezing zorgt voor de zaal, zaalhuur, een wit scherm en een beamer. 
Duur: 1 uur (minimaal 20 deelnemers)
Kosten: € 125,--
Website (voor het aanvragen van een lezing): www.hersenstichting.nl/groepsvoorlichting

MOVE IT houdt houdt rekening met variërende vraag en past in overleg met iedere organisatie het beweegprogramma af op persoonlijke wensen en behoeften. Het programma kan gezien worden als een spelletjes dag waarin men op een laagdrempelige manier in beweging komt. Denk aan spelletjes zoals 'was ophangen aan een waslijn','levende bingo', 'levend stratego', maar ook spellen als sjoelen en Jeu de Boules zijn mogelijk. De deelnemers worden ingedeeld in teams met een competitief element en aan het eind van de dag is er een winnaar! Ook is het mogelijk een actueel thema aan het beweegprogramma te verbinden. Bijvoorbeeld wanneer het WK/EK is een oranje thema, of een zwaarder thema als het verhogen van de zelfredzaamheid van ouderen waarin bruikbare tools gegeven worden om beter te bewegen die daarnaast bruikbaar zijn in het dagelijkse leven. Tevens werkt MOVE IT samen met een diëtist en een leefstijlcoach. De diëtist kan die dag bijgeboekt worden en bijvoorbeeld een workshop verzorgen waarin ouderen advies krijgen over voeding en/of met al hun vragen over voeding terecht kunnen. 
De kosten van het beweegprogramma zijn in overleg en o.a. afhankelijk van de wensen/behoeften/duur (dagdeel of hele dag) & het benodigde materiaal. 
Duur:
  Dagdeel of hele dag
Kosten: In overleg
Website: https://www.moveit-online.nl/
Telefoon: 0612611367
Share by: